Alsico

Werkkleding - performance based ecodesign

Aanbod in het kort

Alsico ontwerpt werkkleding volgens de principes van het performance based ecodesign. We vertrekken van de functie en werkomgeving van de drager. Zo kunnen we maximaal diens comfort- en veiligheidsbehoeften invullen. Samen met de ingebouwde herstelbaarheid en aanpasbaarheid is dat een garantie op een lange gebruiksfase. Na gebruik kan kledij worden verwerkt tot isolatiemateriaal of circulair composiet. Monostromen - 100% katoen of polyester - kunnen worden verwerkt tot nieuwe vezels en stoffen.

Waarom is het product of de dienst circulair?

De doordachte materiaalkeuze in de designfase beoogt een zo lang mogelijke gebruiksfase = kortste keten in de circulaire economie. Dankzij de industriële wasbaarheid, de personalisering en mogelijkheid tot herstelling kan het product effectief aan zijn hoogste waarde in de keten blijven tot vaak meer dan 100 wasbeurten. De recyclage van gebruikte kleding zorgt voor een hergebruik van vezels – bij monstromen – of vermijdt het verbranden van kledij – in het geval van recyclage naar composiet en isolatie.

Welke circulaire strategieën worden toegepast?

  • Totale hoeveelheid materialen reduceren: Door bij het ontwerp te vertrekken van de behoeften van de drager vermijden we het gebruik van overtollige materialen en componenten.
  • Niet-hernieuwbare virgin input reduceren: Alle recycled content in een stof betekent dat input van nieuw materiaal wordt vermeden.
  • Gebruiksduur verlengen: Dankzij de industriële wasbaarheid, de personalisering en mogelijkheid tot herstelling kan de gebruiksfase van een kledingstuk effectief worden verlengd.
  • Potentieel hergebruik product of component maximaliseren: Kledij in goede staat die van logo’s kan worden ontdaan kan worden hergebruikt dankzij onze samenwerking met enkele ngo’s.
  • Potentieel hergebruik materialen maximaliseren – recycleerbaarheid: De monostromen uit 100% polyester of 100% katoen kunnen worden gerecylceerd naar nieuwe vezels/draad/stoffen. De nodige samenwerking daarvoor verloopt via bestaande leveranciers. Wat ook voor een transparante keten zorgt. Andere stoffen – blends – kunnen worden gerecyleerd naar isolatie of composiet.

Wat zijn de voordelen voor aankopers?

Het performance based ontwerp, de lange gebruiksduur en recyclage zorgen voor een lagere levenscycluskost een een meetbaar lagere impact op mens en milieu (minder CO2-uitstoot, waterverbruik en afval). Dankzij recyclage van textiel en plastic biedt het composiet Wootex bovendien een sterke oplossing voor twee overvloedige afvalstromen.

 

Alsico NV

Sectoren Textiel

Ambities

A. Totale hoeveelheid materialen reduceren
B. Niet-hernieuwbare virgin input reduceren
C. Gebruiksduur verlengen
D. Potentieel hergebruik product of component maximaliseren
E. Potentieel hergebruik materialen maximaliseren – recycleerbaarheid

Uw circulaire aanbod hier ook delen?