In een circulaire economie is niet alleen het aanbod van circulaire innovaties, producten en diensten belangrijk. Er zijn immers ook aankopers nodig die deze innovaties begrijpen en willen aankopen, of zelfs stimuleren door hun vraag. Circulair aankopen is een belangrijke hefboom om de markt voor circulaire producten en diensten te laten groeien.
In 2017 werd door Vlaanderen Circulair - in samenwerking met The Shift, de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten en Bond Beter Leefmilieu - de Green Deal Circulair Aankopen (GDCA) opgezet. Gedurende twee jaar engageerden meer dan 150 organisaties zich om samen circulair aan te kopen of circulaire aankoopprojecten te faciliteren.
De kennis en inzichten uit twee jaar experimenteren onsluiten we op deze website, zowel voor aankopers als aanbieders. Je vindt hier achtergrondinformatie, lespakketten, voorbeelden en tools om meteen zelf aan de slag te gaan.
Het netwerk van circulaire aankopers en aanbieders is één van de belangrijkste troeven van de GDCA. Het zou jammer zijn om dat verloren te laten gaan. Daarom zetten we vanaf 2020 in op het oprichten van productgroepspecifieke communities of practice. De eerste zaadjes werden al geplant voor voeding, ICT, textiel, bouw en kantoorinrichting & -materiaal. Wil je graag deel uitmaken van één van deze communities of practice? Of wil je er graag één voor je eigen productgroep? Contacteer dan Melody.
Na het afsluiten van de Green Deal Circulair Aankopen, kijken we vooruit en over de grenzen heen. Vlaanderen Circulair is partner in het Interreg North Sea Region project Procirc. Zo zorgen we ervoor dat Vlaamse aankopers, met in de rugzak de leerlessen van de GDCA, in Europese context verder kunnen leren, experimenteren en uitwisselen. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de ProCirc-nieuwsbrief.
Binnen Procirc zullen o.a. meer dan 30 pilootprojecten worden opgezet voor circulair aankopen. Heb je interesse om deel te nemen? Laat het dan zeker weten!
Info over circulair aankopen voor specifieke producten