Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

In een circulaire economie is niet alleen het aanbod van circulaire innovaties, producten en diensten belangrijk. Er zijn immers ook aankopers nodig die deze innovaties begrijpen en willen aankopen, of zelfs stimuleren door hun vraag. Circulair aankopen is een belangrijke hefboom om de markt voor circulaire producten en diensten te laten groeien.

In 2017 werd door Vlaanderen Circulair - in samenwerking met The Shift, de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten en Bond Beter Leefmilieu - de Green Deal Circulair Aankopen (GDCA) opgezet. Gedurende twee jaar engageerden meer dan 150 organisaties zich om samen circulair aan te kopen of circulaire aankoopprojecten te faciliteren.

De kennis en inzichten uit twee jaar experimenteren onsluiten we op deze website, zowel voor aankopers als aanbieders. Je vindt hier voorbeeldcases, circulaire aanbieders, publicaties, tools en informatie per productgroep om meteen zelf aan de slag te gaan. 

Het netwerk van circulaire aankopers en aanbieders is één van de belangrijkste troeven van de GDCA. Het zou jammer zijn om dat verloren te laten gaan. Daarom zetten we vanaf 2020 in op het oprichten van productgroepspecifieke communities of practice (CoP). Er lopen ondertussen CoP's  voor aanbesteden van bouwprojecten en IT. Een netwerk voor kantoormateriaal is in de maak en wordt eind 2021 gelanceerd. Wil je graag deel uitmaken van één van deze communities of practice? Of wil je er graag één voor je eigen productgroep? Contacteer dan Melody.

Na het afsluiten van de Green Deal Circulair Aankopen, kijken we vooruit en over de grenzen heen.  Vlaanderen Circulair is partner in het Interreg North Sea Region project Procirc. Zo zorgen we ervoor dat Vlaamse aankopers, met in de rugzak de leerlessen van de GDCA, in Europese context verder kunnen leren, experimenteren en uitwisselen. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de ProCirc-nieuwsbrief.

Binnen Procirc zullen o.a. meer dan 30 pilootprojecten worden opgezet voor circulair aankopen. Heb je interesse om deel te nemen? Laat het dan zeker weten! 

White Paper - How to Run a Community of Practice on Circular Procurement

Gebaseerd op de ervaringen uit de Green Deal Circulair Aankopen schreef Vlaanderen Circulair een white paper over hoe je een lerend netwerk voor circulair aankopen kan opzetten.
We hopen hiermee anderen te inspireren om een succesvolle community of practice te starten.
Vul hieronder je gegevens in om de white paper te downloaden.

Overzicht productgroepen

Info over circulair aankopen voor specifieke producten

bouwBouw

cateringCatering

ICTICT

infrastructuur
Infrastructuur

kantoorinrichting
Kantoorinrichting

PAPIER & KANTOOR- MATERIAALPapier & kantoormateriaal
 

VERLICHTING
Verlichting

VERPAKKING
Verpakking

WERKKLEDIJ
Textiel

ANDERE
Andere

Circulair aankopen in beeld

Intro + strategie 1: totale hoeveelheid materialen reduceren

Strategie 2: niet-hernieuwbare virgin input verminderen

Strategie 3: de gebruiksduur verlengen

Strategie 4: potentieel hergebruik van componenten of producten maximaliseren

Strategie 5: potentieel hergebruik van materialen maximaliseren

Hoe kunnen we je nog beter helpen?