Heel wat van de goederen die we aankopen worden geleverd in verpakkingen van allerlei soorten en maten. In 2019 kwam er in België maar liefst 750.000 ton bedrijfsmatige verpakkingen om de markt. Ze hebben dus een grote impact op het milieu. Gelukkig zien we daarbij het aandeel herbruikbare verpakkingen stijgen. Het loont zeker de moeite om in te zetten op circulaire verpakken in je aankooptraject.
OVAM, Fevia Vlaanderen, Vil, Comeos en deTic lanceren om 11 maart 2022 de Green Deal Anders Verpakt.
Het wordt een lerend netwerk waarbij ook in de praktijk wordt geëxperimenteerd. Het ultieme doel is om verpakkingen voor éénmalig gebruik de wereld uit te helpen. Meer informatie en een deelnameformulier vind je op de website van de Green Deal Anders Verpakt.
Voor verpakkingen die in contact komen met levensmiddelen is er een specifieke regelgeving. Sinds januari 2020 is er daarnaast voor eventorganisatoren en lokale besturen wetgeving in voege voor drank- en voedselverpakkingen. Je leest er meer over op de webpagina van OVAM.
Deze criteria kunnen inspirerend werken. Je geeft je uiteindelijke criteria best vorm op basis van de productgroep, marktverkenning en de circulaire ambities van je organisatie.
Federale criteria kartonproducten Met een overzicht van beschikbare keurmerken en milieumanagementsystemen voor karton en papier
MVI-criteriatool Hier vind je duidelijk omschreven eisen en gunningscriteria
Info over circulair aankopen voor specifieke producten