Circulair aankopen voeding

Veel organisaties bieden voeding aan voor hun personeel, bezoekers, leerlingen, patiënten, enzovoort, al dan niet met behulp van een externe dienstverlener. Als aankoper heb je een grote invloed op de milieu-impact van deze voeding. Dit kan zowel worden beïnvloed door de keuze van de producten die worden aangeboden, als door het verminderen van voedselverspilling. Het is ook belangrijk om het sociale aspect in overweging te nemen bij deze productgroep. Bied producenten eerlijke prijzen aan en overweeg de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast kan het voedingsaanbod ook dienen als een middel om consumenten bewust te maken van duurzame en gezonde voeding.

Als je van plan bent om je huidige voedingsaanbod meer circulair te maken, is het belangrijk om voldoende nadruk te leggen op communicatie. Het gezegde "liefde gaat door de maag" is hier zeker van toepassing. Door effectieve communicatie kunnen mensen worden geïnformeerd en geïnspireerd om te kiezen voor duurzame en gezonde voeding.

 

Circulaire strategieën voeding

Download de circulaire ambitiekaart hier

Een belangrijk onderscheid heeft betrekking op:

  • Bij de aankoop van voedingswaren: let op de portiegrootte, hoeveelheden en vervaldata.
  • Bij de inkoop van dienstverlening: vraag om maatregelen tegen voedselverlies te nemen, te meten, te rapporteren en bij te sturen.

Een belangrijke stap in het verminderen van voedselverlies is het meten ervan. Verzamel gegevens om het huidige voedselverlies in kaart te brengen en bekijk de beschikbare data kritisch. Maak daarbij onderscheid tussen afval tijdens bereiding, bedorven voedsel en tafelresten. Deze informatie vormt de basis voor een actieplan.

De eerste stap is preventie: probeer de hoeveelheid aankopen zo goed mogelijk af te stemmen op het werkelijke verbruik. Als er toch nog voedsel overblijft, bekijk dan hoe je het op een hoogwaardige manier kunt gebruiken. Denk aan het verwerken van restjes in gerechten voor de volgende dag, het weggeven van bereide maaltijden aan klanten of personeel, het gebruik van platforms zoals "Too Good To Go" of andere alternatieve systemen. Je kunt het voedsel ook gebruiken als dierenvoeding. Op deze manier voorkom je dat voedsel wordt gereduceerd tot afval. Het is bovendien nuttig om te verwijzen naar de Leidraad: Voedselverlies bij overheden. Deze leidraad bevat clausules die je kunt opnemen in je dienstverleningscontracten.

 

  • Verlaag voedselverlies: verwijs naar de regelgeving met betrekking tot eenmalige verpakkingen, met name voor broodjes, salades, enz. die je aanbiedt. Benadruk dat het hier voornamelijk gaat om eenmalige verpakkingen. Meer informatie hierover is te vinden op de productgroeppagina. Houd rekening met specifieke richtlijnen voor verpakkingsproducten die in contact komen met voedsel.
  • Energie-, water- en gasverbruik: kies waar mogelijk voor lokale en seizoensgebonden producten, aangezien de productie en het vervoer van producten aanzienlijke verschillen in verbruik met zich meebrengen. Let ook op de manier waarop de producten worden verwerkt en bewaard na levering, aangezien dit ook invloed heeft op het verbruik. Houd er rekening mee dat de wet op overheidsopdrachten geen voorkeur geeft aan lokale leveranciers.
  • Eiwitshift: streef naar een betere balans tussen dierlijke, plantaardige en microbiële eiwitbronnen in je aanbod. Dit heeft zowel een positieve invloed op het milieu als op de menselijke gezondheid.

  • Maak duidelijke afspraken met je leverancier over de houdbaarheid van producten. Kies voor producten met een langere houdbaarheid om voedselverlies te minimaliseren. Optimaliseer de bewaarmethoden om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk voedsel verspilt. Bijvoorbeeld, als je 100 kg friet bestelt en je weet zeker dat je op die dag minstens 50 kg zult verkopen, kun je overwegen om voor die 50 kg voedsel te kiezen dat binnenkort niet meer lang houdbaar is. Overweeg het gebruik van ingeblikte producten in plaats van verse producten, omdat ingeblikte producten over het algemeen een langere houdbaarheid hebben. Dit kan helpen om voedselverspilling te verminderen.

  • Houd rekening met de samenstelling van de producten die je koopt en vermijd ingrediënten of producten met een grote negatieve milieu-impact. Labels zoals MSC, ASC, RSPO en biolabels kunnen je hierbij helpen om duurzame keuzes te maken.
  • Stimuleer circulaire verdienmodellen door te onderzoeken of je een samenwerking kunt aangaan met een bedrijf dat jouw bereidingsafval als grondstof kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van sinaasappelschillen voor het maken van zeeparoma of het kweken van paddenstoelen op koffiegruis. Dit kan bijdragen aan een circulaire benadering van voedselproductie en afvalvermindering.

 

  • Zorg voor een effectieve inzameling en verwerking van voedselafval door middel van vergisting of compostering. Zet in op gescheiden inzameling van voedselafval en zorg ervoor dat het op een duurzame manier wordt verwerkt, bijvoorbeeld door het om te zetten in biogas of hoogwaardige compost.
  • Maak contractuele afspraken voor recyclage van specifieke afvalstromen, zoals plastic verpakkingen en blikjes. Werk samen met erkende recyclers om ervoor te zorgen dat deze materialen op de juiste manier worden gerecycled en hergebruikt.
  • Verminder de toxiciteit van de producten die je aankoopt door te kiezen voor duurzame en biologische ingrediënten. Vermijd het gebruik van schadelijke chemicaliën en stimuleer leveranciers om milieuvriendelijke productiemethoden toe te passen.
  • Stimuleer circulaire verdienmodellen door samen te werken met bedrijven die jouw voedselafval kunnen gebruiken als grondstof voor nieuwe producten, zoals bijvoorbeeld het gebruik van koffiegruis voor de productie van biobrandstof of de productie van dierenvoeding.

Criteria voor aankoop van voeding en vending machines

Labels

Niet alle labels hebben dezelfde betrouwbaarheid en relevantie. Het is belangrijk om kritisch te kijken naar welke labels je specifiek vraagt en of ze goed aansluiten bij de opdracht. Daarnaast is het essentieel om ervoor te zorgen dat er voldoende producten op de markt beschikbaar zijn die voldoen aan de gevraagde labels. Het is ook belangrijk om aan te tonen dat gelijkwaardige producten met vergelijkbare duurzaamheidskenmerken kunnen worden geaccepteerd. De federale overheid heeft in 2019 een beoordeling gemaakt van verschillende keurmerken in het kader van de regelgeving voor overheidsopdrachten.

 

Circulaire aankoopprojecten - catering

 

 

maandag 10 juli 2023

bpost is de nationale postdienst van België. Hun hoofdkantoor is gevestigd in Brussel en ze beheren postkantoren en sorteercentra in het hele land, evenals internationale activiteiten. bpost streeft …

 

maandag 10 juli 2023

Scotland Excel beheert namens de Schotse regering een portfolio van meer dan 70 samenwerkingscontracten ter waarde van £2 miljard. Frameworks zijn tweefasen inkoopbenaderingen waarbij in eerste insta…

 

dinsdag 25 februari 2020

De groep Spadel commercialiseert natuurlijk mineraalwater, bronwater en dranken op basis van natuurlijk water. Ze zijn actief in de Benelux, Bulgarije, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Spadel he…

Meer ›

 

Publicaties over circulair aankopen van catering

 

 

De MVOO-criteriatool richt zich in eerste plaats op aankopers, en zij die hen ondersteunen bij de verduurzaming van hun aankopen, in organisaties die gebonden zijn aan de Wet Overheidsopdrachten. De …

 

Hoe organiseert u een groen evenement? Welke subsidies zijn er voor herbruikbaar cateringmateriaal?

 

This manual is a comprehensive resource that covers all aspects of procurement and guides the procurement officer in adopting procurement practices that promote healthy and sustainable diets. It also…

 

In this publication, Sustainable food contact materials in the European healthcare sector, HCWH has gathered information on the health and environmental risks of commonly used FCMs, including plastic…

 

Op deze webpagina van VVSG vind je een aantal voorbeeldbestekken.

 

The StratKIT project has developed eight recommendations on Sustainable and Healthy School Food Procurement for national and EU policy makers as part of the Procura+ City Interest Group on School Foo…

 

EU Food Policy Coalition published their common policy recommendations for sustainable food public procurement, which, if implemented, would be a win-win strategy to achieve healthy and sustainable d…

 

A toolkit to assist procurement practitioners in their provision of meals in the public sector has been developed through the EU-funded StratKIT project.

 

Mooi uitgewerkte case over vending machines op de universiteit van Cagliar uit de EU GPP in practice reeks.

 

 MVO Nederland onderzocht in opdracht van het Ministerie van VWS in hoeverre de inkoop van voeding in de zorg circulair en duurzaam is. En hoe dit gestimuleerd kan worden. 

 

This handbook provides local governments with concrete tools to facilitate the transition to a circular food system, from stakeholder engagement to designing effective policies.

 

Leefmilieu heeft enkele voorbeeldbestekken ontwikkeld die inspiratie kunnen bieden bij het aanbesteden.

 

Per productgroep geeft de Vlaamse overheid in één of meerdere fiches aan welke duurzaamheidscriteria je kan opnemen en hoe je daarbij te werk gaat.

 

This is an English translation of short case descriptions that are part of a larger report on Circular Procurement and Strategies among Norwegian Municipalities, developed by Inventura AS on behalf o…

 

In dit document vindt u de criteria voor de productgroep Drankautomaten. Ook vindt u in dit document aandachtspunten voor de fase vóór en ná de inkopen, achtergrondinformatie, afwegingen bij de crite…

 

This publication provides a framework to understand reuse, identifies six major benefits of reuse, and maps 69 reuse examples.

 

Recently published guide on how to use public procurement to address single-use plastics in the Mediterranean region -specially in the packaging and food and beverage sectors, as they are the main co…

 

The European Commission developed a series of sector specific LCC calculation tools which aim to facilitate the use of LCC amongst public procurers. This is the user guide to the LCC tool for GPP of …

 

The European Commission has developped a series of sector specific LCC calculation tools which aim to facilitate the use of LCC amongst public procurers. This is the LCC tool for the GPP of vending m…

 

De Green Public ProCurement criteria van de Europese Commissie werden ontwikkeld om het opnemen van groene (en circulaire) vereisten in bestekken van openbare besturen te vergemakkelijken. Ze beogen …

 

Presentatie over het Green Deal Circulair Aankopen project 'Gent en Garde' van de stad Gent.

 

Maar hoe begin je aan duurzaam inkopen? Hoe kan je een inkoopbeleid voeren dat écht een positieve impact heeft op mens en milieu? In deze brochure formuleren we negen “to do’s” voor bedrijven om in t…

Aanbieders van circulaire catering

 

donderdag 26 november 2020

Aanbod in het kort Realco ontwikkelt en produceert schoonmaakproducten op basis van enzymen. Enzymen zijn niet-levende proteïnen die voor een betere hygiëne zorgen. Enzymatische producten wo…

 

donderdag 11 juni 2020

Aanbod in het kort Gezonde en duurzame “ready to cook” mixen in glazen bokalen met statiegeld. Ideaal als eindejaarsgeschenk voor personeel en relaties. Gezonde en duurzame snacks (note…

 

woensdag 20 november 2019

Aanbod in het kort Lekkere, faire koffie, 100% petroleum-vrij gebrand? Dat is 25% minder CO2 in de koffieproductie. Dankzij onze nieuwe technologie, de eerste wereldwijd, roosteren wij koffi…

Overzicht productgroepen

Info over circulair aankopen voor specifieke producten

bouw

Bouw

catering

Voeding

ICT

ICT

infrastructuur

Infrastructuur

Kantoorinrichting

PAPIER & KANTOOR- MATERIAAL

Papier & kantoormateriaal

Zorg

VERPAKKING

Verpakking

WERKKLEDIJ

Textiel

Schoonmaak- middelen

Voertuigen

Laadpunten