Veel organisaties bieden voeding aan voor hun personeel, bezoekers, leerlingen, patiënten, enzovoort, al dan niet met behulp van een externe dienstverlener. Als aankoper heb je een grote invloed op de milieu-impact van deze voeding. Dit kan zowel worden beïnvloed door de keuze van de producten die worden aangeboden, als door het verminderen van voedselverspilling. Het is ook belangrijk om het sociale aspect in overweging te nemen bij deze productgroep. Bied producenten eerlijke prijzen aan en overweeg de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast kan het voedingsaanbod ook dienen als een middel om consumenten bewust te maken van duurzame en gezonde voeding.
Als je van plan bent om je huidige voedingsaanbod meer circulair te maken, is het belangrijk om voldoende nadruk te leggen op communicatie. Het gezegde "liefde gaat door de maag" is hier zeker van toepassing. Door effectieve communicatie kunnen mensen worden geïnformeerd en geïnspireerd om te kiezen voor duurzame en gezonde voeding.
Een belangrijk onderscheid heeft betrekking op:
Een belangrijke stap in het verminderen van voedselverlies is het meten ervan. Verzamel gegevens om het huidige voedselverlies in kaart te brengen en bekijk de beschikbare data kritisch. Maak daarbij onderscheid tussen afval tijdens bereiding, bedorven voedsel en tafelresten. Deze informatie vormt de basis voor een actieplan.
De eerste stap is preventie: probeer de hoeveelheid aankopen zo goed mogelijk af te stemmen op het werkelijke verbruik. Als er toch nog voedsel overblijft, bekijk dan hoe je het op een hoogwaardige manier kunt gebruiken. Denk aan het verwerken van restjes in gerechten voor de volgende dag, het weggeven van bereide maaltijden aan klanten of personeel, het gebruik van platforms zoals "Too Good To Go" of andere alternatieve systemen. Je kunt het voedsel ook gebruiken als dierenvoeding. Op deze manier voorkom je dat voedsel wordt gereduceerd tot afval. Het is bovendien nuttig om te verwijzen naar de Leidraad: Voedselverlies bij overheden. Deze leidraad bevat clausules die je kunt opnemen in je dienstverleningscontracten.
Maak duidelijke afspraken met je leverancier over de houdbaarheid van producten. Kies voor producten met een langere houdbaarheid om voedselverlies te minimaliseren. Optimaliseer de bewaarmethoden om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk voedsel verspilt. Bijvoorbeeld, als je 100 kg friet bestelt en je weet zeker dat je op die dag minstens 50 kg zult verkopen, kun je overwegen om voor die 50 kg voedsel te kiezen dat binnenkort niet meer lang houdbaar is. Overweeg het gebruik van ingeblikte producten in plaats van verse producten, omdat ingeblikte producten over het algemeen een langere houdbaarheid hebben. Dit kan helpen om voedselverspilling te verminderen.
Niet alle labels hebben dezelfde betrouwbaarheid en relevantie. Het is belangrijk om kritisch te kijken naar welke labels je specifiek vraagt en of ze goed aansluiten bij de opdracht. Daarnaast is het essentieel om ervoor te zorgen dat er voldoende producten op de markt beschikbaar zijn die voldoen aan de gevraagde labels. Het is ook belangrijk om aan te tonen dat gelijkwaardige producten met vergelijkbare duurzaamheidskenmerken kunnen worden geaccepteerd. De federale overheid heeft in 2019 een beoordeling gemaakt van verschillende keurmerken in het kader van de regelgeving voor overheidsopdrachten.
Info over circulair aankopen voor specifieke producten