Op 15 maart 2023 zet het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, in samenwerking met tal van partners, de Green Deal Duurzame Zorg in gang. Circulariteit is één van de vier grote thema's binnen deze green deal. Op deze pagina verzamelen we alvast inspirerende voorbeelden en publicaties, specifiek voor de zorgsector. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan de aankoop van medisch materiaal, medische instrumenten en medicijnen. Maar uiteraard zijn er ook meer generieke productgroepen die van belang zijn voor de zorgsector. Op de andere productgroeppagina's vind je informatie over bouw, textiel, ICT, kantoorinrichting, catering, papier en karton, verpakkingen, textiel en onderhoudsproducten.
Wil je jouw circulair aankoopproject in de zorg ook graag delen? Dat kan via dit formulier.
Herbekijk hier het webinar "Circulair Aankopen in de Zorgsector," dat plaatsvond op dinsdag 10 oktober 2023. Dit evenement werd georganiseerd in samenwerking met OVAM en Vlaanderen Circulair als onderdeel van de Green Deal Duurzame Zorg. De begeleidende presentatieslides kan u hier raadplegen.
Op de EU GPP website uitgebreid dossier met criteria voor elektrisch en electronisch materieel voor de zorgsector. Deze zijn aan verniewing toe, maar kunnen zeker inspiratie bieden.
De Vlaamse overheid biedt criteria aan via de MVOO-criteriatool. Daarnaast kun je op de pagina's van de Vlaamse overheid ook doorverwijzingen vinden naar andere criteriabronnen voor gevallen waarin de Vlaamse overheid zelf geen criteria beschikbaar heeft.
Op Vlaamse overheid stelt duurzaamheidscriteria voor voor verschillende relevante productgroepen zoals textiel, voeding, schoonmaakmiddelen en cosmetische producten.
De fiche Luiers en incontinentiematerialen op de Gids voor duurzame aankopen (FIDO) biedt criteria, clausules en instrumenten voor deze productgroep.
In Zweden worden de meeste kleuterscholen beheerd door de gemeenten. In de stad Malmö zijn er meer dan 200 kleuterscholen waarvoor de gemeente kinderwagens en bussen aankoopt. De producten zijn over …
Het Universitair Ziekenhuis Gent stelt meer dan 4.000 mensen te werk. De werkkleding van het ziekenhuispersoneel was tot nu toe gemaakt van een polyester-katoenmix. Omdat het ziekenhuis zich bewust i…
Carlyn Thanghe, duurzaamheidsmedewerker bij ZNA ziekenhuizen werkte samen met collega Tom Havermans en Johnson & Johnson voor dit project. De firma is één van de belangrijkste leveranciers van operat…
Het afvalverwerkingsbedrijf Vanheede Environment Group zet zich al decennialang in voor een circulaire afvalverwerking. Met de introductie van Medybin bieden ze nu een milieuvriendelijk alternatief v…
Het Nederlandse Landelijk Netwerk de Groene OK is een samenwerkingsverband van zestien wetenschappelijke en beroepsverenigingen die de zorg op de OK willen verduurzamen. Het Landelijk Netwerk de Groe…
In dit rapport onderzoeken we de klimaatimpact van ok-jassen en afdekmateriaal door middel van levenscyclusanalyse. Het onderzoek wordt uitgevoerd voor een ‘buyer group’ met daarin inkopers bij zieke…
De MVOO-criteriatool richt zich in eerste plaats op aankopers, en zij die hen ondersteunen bij de verduurzaming van hun aankopen, in organisaties die gebonden zijn aan de Wet Overheidsopdrachten. De …
Een roadmap naar slimme herbruikbare kwaliteitszorg. reCURE onderzoekt de ontwikkeling en implementatie van producthergebruik in deze sector om zo het behoud van grondstoffen en afvalvermindering te…
Gemiddeld draagt een kind gedurende de eerste levensjaren 5.400 wegwerpluiers voordat het zindelijk wordt. Dit betekent 788 kg afval aan luiers per kind of zo’n 6,7 miljoen ton luierafval per jaar (…
Het gebruik van wegwerpluiers levert 800 tot 1000 kilo afval op per kind over de hele luierperiode. Wil je die afvalberg mee helpen verkleinen, dan zijn wasbare luiers een perfect alternatief. Maar z…
Deliveries for the healthcare sector come with large quantities of packaging. Packaging protects healthcare products, but also constitutes a complex type of waste for the healthcare sector, with cons…
Health Care Without Harm (HCWH) Europe has interviewed leading sustainable healthcare providers and compiled case studies in this report to inspire other procurers to advance strategic procurement in…
In this publication, Sustainable food contact materials in the European healthcare sector, HCWH has gathered information on the health and environmental risks of commonly used FCMs, including plastic…
Plastic meten en verminderern in de gezondheidszorgsector is gemaakt als onderdeel van het project van HCWH Europe Towards Plastic-free Healthcare in Europe (Op weg naar plasticvrije gezondheidszorg …
A variety of hazardous chemicals can be found in medical textiles and their production methods. HCWH Europe’s latest publication, The role of chemistry in sustainable medical textiles, provides a con…
Nordic Center for Sustainable Healthcare (NCSH) is a cross-sectoral arena and network involving stakeholders, organizations, projects and expertise in the area of sustainable healthcare, all sharing …
Health Care Without Harm Europe is een internationaal netwerk voor de zorgsector dat zich inzet voor het verduurzamen van de zorgsector. Deze pagina van hun website is gericht op circulariteit in de …
De Nederlandse Green Deal Duurzame Zorg organiseerde op dinsdag 5 juli 2022 de webinar ‘Verduurzaming door groene zorginkoop’.
MVO Nederland onderzocht in opdracht van het Ministerie van VWS in hoeverre de inkoop van voeding in de zorg circulair en duurzaam is. En hoe dit gestimuleerd kan worden.
Info over circulair aankopen voor specifieke producten