Circulair aankopen laadpunten

De groeiende markt van opladers voor elektrische voertuigen heeft geleid tot toenemende milieueffecten die over het hoofd dreigen te worden gezien. De materiaalstromen die ontstaan, laten een milieueffect achter bij de productie van de laadpunten. Europa is de tweede grootste markt voor laadpunten en volgens de prognoses zal het aantal elektrische voertuigen de komende jaren exponentieel toenemen. Ook de vraag naar laadpunten zal volgen en tegen 2030 zullen er in Europa meer dan 3 miljoen EV-laders nodig zijn. Op deze pagina bieden we alvast wat handvaten en voorbeelden voor het circulair aankopen van laadpunten voor elektrische voertuigen.

Circulaire strategieën laadpalen

Download de circulaire ambitiekaart hier

 • Bestaande infrastructuur benutten: overweeg bij de aanschaf van laadpalen of er mogelijkheden zijn om bestaande infrastructuur te hergebruiken. Kan een reeds aanwezige elektrische box of andere infrastructuur worden aangepast en hergebruikt als laadpunt? Dit minimaliseert de behoefte aan nieuwe materialen en vermindert de totale hoeveelheid grondstoffen die nodig zijn voor het nieuwe laadpunt.

 • Hergebruik: in het aankoopcontract kun je specifiek vermelden dat herbruikbare verpakkingen moeten worden gebruikt voor het transport van de laadpalen. Dit vermindert afval en de behoefte aan nieuwe verpakkingsmaterialen. Idealiter zou de leverancier deze verpakkingen kunnen terugnemen en hergebruiken voor toekomstige zendingen.

 • Minimaal Materiaalgebruik in Ontwerp: vraag om laadpalen waarbij het ontwerp rekening houdt met het minimaliseren van materiaalgebruik. Bijvoorbeeld, minimalistisch ontwerp, houd het ontwerp eenvoudig en minimalistisch. Vermijd overbodige details en onderdelen die geen directe functionaliteit toevoegen. Zorg ervoor dat de afmetingen van de verpakking afgestemd zijn op de grootte van de laadpalen die erin vervoerd worden. Hierdoor wordt onnodig verpakkingsmateriaal vermeden, en wordt er geen 'verpakte lucht' getransporteerd. Dit vermindert het totale materiaalgebruik en minimaliseert afval.
 • Multifunctionele Onderdelen: overweeg het gebruik van onderdelen die meerdere functies kunnen vervullen. Bijvoorbeeld, een beschermende behuizing kan ook dienen als koellichaam voor elektronische componenten.

 

 • Materialen met Lage Impact: kies materialen met een lage milieu-impact, zoals gerecyclede materialen of materialen met een lage koolstofvoetafdruk.
 • Ontwerp voor Demontage: zorg ervoor dat de laadpaal gemakkelijk gedemonteerd kan worden aan het einde van de levensduur. Dit vergemakkelijkt het hergebruik van materialen en componenten.
 • Ontwerp voor Recyclebaarheid: denk bij het ontwerp al na over hoe de materialen later gerecycled kunnen worden. Vermijd complexe combinaties van materialen die moeilijk te scheiden zijn.

 • Modulair Ontwerp: ontwerp de laadpaal modulair, zodat verschillende onderdelen apart kunnen worden vervangen of geüpgraded zonder dat het hele apparaat moet worden vervangen. Dit minimaliseert materiaalverspilling en verlengt de levensduur van het product.
 • Ontwerp voor Demontage: zorg ervoor dat de laadpaal gemakkelijk gedemonteerd kan worden aan het einde van de levensduur. Dit vergemakkelijkt het hergebruik van materialen en componenten.

 • Gestandaardiseerd Ontwerp en Updatebaarheid: kies voor laadpalen met een gestandaardiseerd ontwerp. Dit zorgt ervoor dat dezelfde componenten kunnen worden gebruikt in verschillende laadpunten, wat de logistiek en het hergebruik vereenvoudigt. Belangrijk is dat de laadpunten ook updatebaar en upgradebaar zijn. Dit betekent dat wanneer nieuwe technologieën of verbeteringen beschikbaar komen, de laadpunten kunnen worden geüpdatet zonder volledige vervanging. Dit minimaliseert de behoefte aan nieuwe laadpalen en verlengt de levensduur van bestaande modellen.

 • Contractuele Terugname en Hergebruik Afspraken: In het aankoopcontract kun je specifieke afspraken opnemen over terugname en hergebruik van de (componenten van de) laadpalen aan het einde van hun levensduur. De leverancier zou verplicht kunnen worden om de laadpunten terug te nemen. Hierbij heeft de klant de keuze om het bestaande laadpunt te behouden voor eigen gebruik of om het te laten vervangen door een nieuw model. Als voor het laatste wordt gekozen, kan het bestaande laadpunt als refurbished model worden aangeboden aan andere klanten. Dit maximaliseert het hergebruik van materialen en verlengt de levensduur van de laadpalen.

 • Inzicht in Materialen: zorg ervoor dat de laadpalen zijn ontworpen met mono-materiaal componenten die gemakkelijk van elkaar te scheiden zijn, zonder complexe verlijmingen of bevestigingen. Dit vergemakkelijkt de demontage en het hergebruik van materialen na de levensduur van de laadpalen. Vraag aan de leverancier om de samenstelling van de gebruikte materialen beschikbaar te stellen. Hierdoor krijg je inzicht in de materialen die worden gebruikt en wordt hergebruik gestimuleerd.

Criteria & labels voor aankoop