CEO (2023-2026)

Van student tot ondernemer, kennen we allemaal: het bureau. Een plek waar velen van ons aanzienlijke tijd doorbrengen. Een locatie die vaak parallel loopt met onze professionele ambities. Dit leidt tot aanzienlijke verschuivingen binnen de wereld van kantoormeubilair. Hoewel er reeds enkele circulaire oplossingen voorhanden zijn, wordt het immense potentieel ervan nog niet volledig benut en is grootschalige implementatie noodzakelijk. Als antwoord hierop hebben diverse Europese partners het Interreg North Sea Circular Economy Office (CEO) project (2023-2026) geïnitieerd.

Het CEO-project heeft als hoofddoel circulaire strategieën op te schalen en daarmee de circulaire kantoorpraktijk mainstream te maken. Het CEO project richt zich op circulaire kantoorinterieurs. De resultaten en inzichten kunnen gemakkelijk worden overgedragen naar meubilair in scholen, ziekenhuizen en particuliere huishoudens.

De meubelsector, take-make-dispose

Momenteel is de meubelsector in de NSR een "take-make-dispose"-sector. Elk jaar wordt in de EU 10,5 miljoen ton kantoormeubilair weggegooid. Circulaire modellen op basis van reparatie, herfabricage en hergebruik nemen toe, maar zijn nog steeds nicheproducten. Laten we eens inzoomen op de wereld van kantoormeubilair, een markt die jaarlijks een omzet genereert van ongeveer 9 miljard euro binnen de EU. Als we kijken naar nieuw geproduceerd kantoormeubilair, blijkt dat 23% ervan niet recycleerbaar is en slechts 45% gedeeltelijk recycleerbaar is (gegevens uit 2021). Dit duidt op een duidelijke behoefte aan verbetering.

En het potentieel is er zeker! De markt voor circulair kantoormeubilair telt al enkele gevestigde spelers die de nodige kennis en ervaring hebben opgebouwd om grootschaliger te opereren. Hierdoor is er een solide basis om op voort te bouwen.

Het goedgekeurde Interreg NS CEO-project heeft als hoofddoel circulaire strategieën op te schalen en daarmee de circulaire kantoorpraktijk mainstream te maken. Het CEO-project richt zich op circulair kantoormeubilair. De resultaten en inzichten kunnen gemakkelijk worden overgedragen naar meubilair in scholen, ziekenhuizen en particuliere huishoudens.

CEO project

  • Start: 1 juli 2023
  • Projectperiode: 2023 - 2026
  • Partners: Communauté de Communes Pévèle Carembault (FR), FCBA Institut Technologique (FR), HiiCCe (D), INDEED Innovation (DE), Kringwinkel Antwerpen (BE), Malmö (SE), Ministry of Finance City of Hamburg (DE), Municipality of Copenhagen (DK), ONBETAALBAAR (BE), Oost NL (NL), Textielstad Enschede (NL), Utrecht (NL), Vlaanderen Circulair (BE) en Wood.be (BE).

CEO is een Interreg North Seaproject. Dit Europese subsidieprogramma ondersteunt samenwerkingsprojecten van Vlaamse organisaties met partners uit Nederland, Denemarken, delen van Duitsland, Zweden, Noorwegen en Frankrijk.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees meer 

Blogs

Op dinsdag 27 februari vond het eerste Vlaamse stakeholderevent in het kader van het Interreg North Sea project ‘CEO’ (Circular Economy Office) plaats. Een 80-tal geïnteresseerden tekenden present. We documenteerden de inzichten in verschillende blogs.

Album of the event