Utexbel

Stoffen voor ziekenhuizen en werkkledij

Utexbel

Aanbod in het kort

Stoffen voor ziekenhuizen en werkkledij, gedeeltelijk gemaakt van versnipperde verzels die gerecupereerd worden van gebruikte medische kledingsstukken.  De stoffen zijn beschikbaar in  PES/COT en COT/PES mengsels en in verschillende gewichten (200 - 300 g/m2).

Waarom is het product of de dienst circulair?

25% van de gebruikte materialen is afkomstige van oude kledingsstukken die meer dan 100 keer gewassen werden. 25% van de verzels zijn industrieel afval. Het overige deel bestaat uit een mengsel van biologisch katoen en R-PET vezels uit gerecycleerde PET-flessen. 

Welke circulaire strategieën worden toegepast?

  • Niet-hernieuwbare virgin input reduceren: Utexbel streeft er naar een maximale hoeveelheid materiaal te hergebruiken door vezels te recupereren bij het versnipperingsproces. 
  • Gebruiksduur verlengen: Door een mengsel met nieuwe vezels wordt nieuwe draad en stof gemaakt. Dit om een accepteerbare levensduur voor het circulaire product te kunnen garanderen. 
  • Potentieel hergebruik materialen maximaliseren – recycleerbaarheid: Utexbel beheert het hele proces, van oud kledingsstuk  tot nieuwe circulaire stof. 

Wat zijn de voordelen voor aankopers?

De verzamelde oude kledingsstukken worden gesorteerd. Vervolgens worden de harde delen verwijderd en het textiel versnipperd tot vezels. Deze vezels zijn, na vermenging met industrieel vezelafval en nieuwe vezels de grondstof om een nieuwe draad te spinnen. Van deze draad wordt dan stof geweven en geverd. Deze kan gebruik worden voor het maken van nieuwe kledingsstukken met een verwachte levensduur tot 100 wasbeurten. All productie gebeurt in België.

 

Utexbel nv - Dr. Green

Sectoren Textiel

Ambities

B. Niet-hernieuwbare virgin input reduceren
D. Potentieel hergebruik product of component maximaliseren
E. Potentieel hergebruik materialen maximaliseren – recycleerbaarheid

Uw circulaire aanbod hier ook delen?