bpost zet in op verduurzaming catering

Interreg NSR ProCirc project

Dit project richt zich op catering voor bpost personeel. In het bijzonder waterfoneintjes, machines voor warme dranken, machines voor koude dranken en snackautomaten. De huidige opdracht loopt af en bpost wil bij de nieuwe aanbesteding aandacht hebben voor energie-efficiëntie en vermindering van afval. Daarnaast is er ook oog voor een gezond en lokaal aanbod. Er zijn twee aandachtspunten om van dit project een circulair aankoopproject te maken: 

  1. Verminderen van het energieverbruik. Bijvoorbeeld door het gebruik van energie-efficiënte koeltechnieken, uitschakelen van machines tijdens de nacht, het weekend of feestdagen, slimme meters en verminderd gebruik van lampen en verlichting. 
  2. Afval verminderen of verschillende niveaus: 
  • Verpakkingen: minimaliseren van single use plastics in de machines en accesoires zoals bekers en roerstokjes 
  • Verpakking in de toeleveringsketen voor transport en vulling van de automaten. 
  • End of life voor koffiegruis: mogelijkheden om dit apart in te zamelen, reversed logistics en valorisatie van deze afvalstroom. 
  • Refurbishing en upgrading van machines.

Naast een positieve milieu-impact heeft het project nog onderstaande doelstellingen: 

  • Het gebruik van de automaten als een communicatiemiddel, bijvoorbeeld in gezondheidsprogramma's en preventie. 
  • Medewerkerstevredenheid verhogen door een brede waaier aan producten en diensten aan te bieden. 
  • Kostenoptimalisatie.

De resultaten lees je in deze publicatie.

Heb je een vraag over deze case?