Circulaire labojassen voor studenten bij KU Leuven

Veiligheidscriteria en circulariteit combineren blijkt niet evident

KU Leuven wil een circulair aankoopproces op starten voor labojassen voor studenten in opleiding.

Op dit moment kopen studenten die een labojas nodig hebben voor hun opleiding, deze via de cursusdienst, studentenkring of  een lokale boekhandel. Er is dus geen centraal verkooppunt voor nieuwe of tweedehands labojassen. De universiteit legt voorlopig geen kwalteits- en veiligheidseisen op voor de jassen die tijdens de lessen gebruikt mogen worden. 

Er werden gesprekken gevoerd met de huidige leverancier van labojassen voor personeel. Om aan de vraag van KU Leuven te kunnen voldoen, moeten zij een innovatietraject opstarten. Zij vragen daarvoor een afzetengagement dat niet haalbaar is voor de universiteit. Het blijft dus zoeken naar een goede oplossing.
Voor het opzetten van het tweedehandscircuit lopen gesprekken met de studentenkringen. Voor afgedankte labojassen en werkkledij van personeel werd een contract afgesloten met een firma die het textiel verwerkt tot isolatiemateriaal.

In eerste instantie ging KU Leuven op zoek naar een veilig en circulair product om centraal te verdelen. Om een lange levensduur te garanderen, was het belangrijk dat de labojassen van hoge kwaliteit zijn, en bestand tegen vele wasbeurten. Daarnaast willen ze een centraal verkoopscircuit opzetten voor tweedehandsjassen, zo worden deze zo lang mogelijk in gebruik gebouden. 

 

KU Leuven

Sectoren Textiel ›

Heb je een vraag over deze case?