De smartphone revolutie - Fairphone

Probeer u in te beelden dat een merk van smartphones u kan garanderen dat àlle onderdelen gemaakt en geassembleerd worden door arbeiders die eerlijk betaald worden voor hun werk. Ga nog een stapje verder en beeld u in dat een smartphone-producent een toestel op de markt brengt dat de consument verlost van de drang om altijd het laatste nieuwe snufje dat op de markt is, te bezitten. …                                 

Fairphone is er bijna. Fairphone is een bedrijf dat gevestigd is in Amsterdam, Nederland en dat streeft naar meer eerlijke elektronica. Zoals de naam doet vermoeden, startte het bedrijf met een smartphone. Hoewel Fairphone nog niet 100% kan garanderen dat het gehele productieproces uitgevoerd wordt door personeel dat eerlijk en billijk behandeld wordt, zijn ze al wel op de goeie weg. En door hun smartphone “upgradable” te maken, verlagen ze het menselijk verlangen om steeds maar een nieuw model te kopen, tenminste tot op zekere hoogte.

Modulaire benadering

De ‘Fairphone 2’ is de eerste modulaire telefoon op de markt die makkelijk herstelbaar en “upgrade”-baar is. Hij gebruikt robuust Gorilla Glass voor zijn scherm, maar bij schade duurt het niet langer dan een minuutje om het scherm te vervangen.

Dubbele SIM

De Fairphone 2 draait op Android (5.1 Lollipop) en gebruikt een Qualcomm quad core processor. Hij is uitgerust met een 5” Full HD scherm en dubbele SIM-kaart gleuf en is compatibel met 4G LTE. De dubbele SIM-kaart gleuf staat de gebruiker toe om verschillende SIM kaarten te gebruiken voor privé- en professioneel gebruik.

Fairphone trekt alle gebruikte materialen na om er zeker van te zijn dat de smartphone wordt ontworpen en geproduceerd met minimale impact op mens en milieu. Maar omdat het proces om een smartphone te bouwen behoorlijk complex is, is het een stapje-voor-stapje benadering. Daarom focust Fairphone op vier belangrijke pijlers: grondstofontginning, productontwikkeling, productie en levenscyclus.

Grondstofontginning

Een doorsnee smartphone bevat niet minder dan 40 verschillende mineralen, waaronder tantalum, wolfraam, koper, ijzer, nikkel, aluminium, tin, zilver en goud. Fairphone ontstond vanuit de motivatie om een gsm te ontwikkelen die geen enkel ‘conflict materiaal’ bevat –dat betekent dat het materiaal geen negatieve invloed mag uitoefenen op de werkomstandigheden. Vandaag de dag focust het bedrijf op de Democratische Republiek Congo om aan te kopen bij plaatselijke initiatieven, om de werkgelegenheid bij kleinschalige ontginners te stimuleren en om zo bij te dragen aan de economische ontwikkeling en stabiliteit in de regio.

Productontwikkeling

Moderne consumenten elektronica wordt vaak beschouwd als semi-wegwerp. Fairphone wil deze trend bevechten en een smartphone een lang en gelukkig leven gunnen door zowel de levensduur ervan te beïnvloeden als de herstelbaarheid ervan te vergroten. Fairphone wil ook organisaties die alternatieve operating systems bouwen, hiertoe de kans bieden.

Productie

Fairphone bouwt hechte en langdurige relaties met zijn leveranciers op, om hen zo in staat te stellen tot blijvende en duurzame verbeteringen in de werkomstandigheden van hun werknemers. Fairphone streeft er zelfs naar om de vertegenwoordiging en inspraak van de werknemers in het beslissingsproces te vergroten.

Levenscyclus

Eenvoudig gezegd: Fairphone wil de levensduur van haar gsm’s verlengen en dus zo de hoeveelheid elektronica-afval verminderen. Het bedrijf moedigt de consument aan om zijn gsm –of die nu van het merk Fairphone is of niet- pas dan te vervangen wanneer die het einde van zijn levenscyclus heeft bereikt en niet omdat men zonodig een hipper of nieuwer modelleke wil hebben …