Demonstration box for circular construction within De Potterij

De Potterij in Mechelen is een voormalige wasserij en stomerij. Als gevolg van deze voormalige activiteiten is de bodem onder de winkel sterk verontreinigd.

In 2015 kocht OVAM, het Openbare Afvalstoffenmaatschappij voor Vlaanderen, de site voor het symbolische bedrag van één euro om de vervuiling te saneren. Aangezien de kosten voor deze sanering bijna 2 miljoen euro bedragen, overtreft dit ruimschoots de waarde van het terrein en het gebouw. OVAM is vastbesloten om deze grote investering om te zetten in maatschappelijk voordeel. Een concessie voor 25 jaar werd aan de stad Mechelen verleend om de site samen met OVAM te transformeren tot een lokaal circulair knooppunt. Terwijl dit transformatieproces nog gaande is, werd tijdelijke bezetting gezocht, met behoud van het circulaire karakter.

Miss Miyagi en BUUR hebben een subsidie ontvangen van Circular Flanders Open Call voor hun projectvoorstel om een circulaire, tijdelijke bezetting voor de site te ontwerpen. Met hulp van DMOA Architects, VUB, VITO, Thomas More, VDAB, de Klusbib en meer dan 19 circulaire leveranciers werd de demonstratiebox voor circulair bouwen gebouwd binnen het Potterij-gebouw. Dit was ook de basis voor de Interreg NSR ProCirc-pilot van OVAM, die zich richtte op een onconventionele inkoop, waarbij circulaire materialen werden geruild voor zichtbaarheid. Met dit pilootproject wil OVAM het goede voorbeeld geven en hoopt het professionele inkopers en burgers te inspireren om te kiezen voor circulaire alternatieven. Bovendien is het een laboratorium voor leveranciers van circulaire bouwmaterialen, waar ze kunnen onderzoeken hoe hun producten ter plaatse kunnen worden toegepast. De box biedt ook comfortabele omstandigheden voor de tijdelijke bewoners van de Potterij.

De demonstratiebox kan ook online worden bezocht via een virtuele rondleiding. Dit zorgt voor een brede blootstelling aan de circulaire materialen en technieken die zijn gebruikt. De teksten zijn alleen in het Nederlands, maar zelfs zonder ze te lezen kan de virtuele rondleiding een inspirerende ervaring bieden.

Raadpleeg de publicatie hier