District09 wint de Fair ICT Awards 2021

ICT partner Gentse stadsdiensten gaat voor Circulair

District09, de ICT partner van alle Gentse stadsdiensten, werkt actief rond duurzame ICT en focust zich in het bijzonder op levensduurverlenging van toestellen. Zo worden bedrijfstoestellen tot vijf jaar verlengd waarna een evaluatie volgt en ze hergebruikt kunnen worden. Als het toestel helemaal defect is, wordt het ontmanteld en worden de onderdelen hergebruikt. Stad Gent doet vervolgens een beroep op RECUPEL die hun afgedankte producten inzamelt en verwerkt. District09 biedt ook Fairphones, ‘de meest duurzame  smartphone ter wereld’, aan als bedrijfstoestel.

Net zoals de Universiteit van Gent, werkt ook Stad Gent, als pilootorganisatie van het Fair ICT Flanders project, al langer aan een duurzaam aankoop-en verwerkingsbeleid van ICT materiaal. District09 sloot zich aan bij Electronics Watch, een internationale organisatie die ijvert voor betere arbeidsomstandigheden in het productieproces van ICT. Zo draagt Stad Gent haar steentje bij aan een eerlijkere ICT-productie. Daarenboven zet de pilootorganisatie stappen in warmterecuperatie in datacentra, duurzame leveringen van ICT en verduurzaming van het printgedrag. Daar blijft het niet bij want de medewerkers zitten alvast boordevol nieuwe ideeën om het ICT-beleid verder te verduurzamen!

District09 is de trotse winnaar van de Fair ICT Awards 2021. In onderstaand interview licht Gents Schepen Sofie Bracke, bevoegd voor digitalisering en tevens voorzitter van District09, de gezette stappen toe. Ze staat ook stil bij de geleerde lessen en zaken die ook door andere organisaties zouden kunnen gerepliceerd worden.

Bron: FairICTFlanders.be

Heb je een vraag over deze case?