Duurzaam verwerken van oude werk- en imagokledij

Fluvius geeft kledij een tweede leven

In 2019 diende Fluvius  een projectaanvraag in voor de Open Call van Vlaanderen Circulair om de werkkledij van ex-Eandis, ex-Infrax en ex-Integan een tweede leven te geven. Fluvius is ontstaan uit de fusie van Eandis en Infrax, en later werd ook Integan onderdeel van Fluvius. Door die fusies kon hun werkkledij niet meer gebruikt worden.
Fluvius wilde al die kledij duurzaam verwerken. Daarvoor werken ze zoveel mogelijk samen met lokale spelers om onze eigen economie een duw in de rug te geven én tegelijk de ecologische voetafdruk klein te houden.

  • Onderzoeksinstelling Centexbel trad op als expert. Ze begeleidden de zoektocht naar de juiste partners en onderzochten de beste omstandigheden om ons project te realiseren.
  • Design Atelier van den Boorn – Pōur ontwikkelde het duurzame ontwerp van de kledij.
  • European Spinning Group (ESG) spon de garens.
  • De Geest verzorgde het breiwerk en de confectie.

Vandaag is een deel van de kledij verwerkt tot een reeks nieuwe, circulaire kledingstukken voor de medewerkers: hoodies, mutsen en sjaals. Die kledij verkoopt Fluvius aan de medewerkers in het kader van hun eindejaarsactie. De opbrengst daarvan schenken ze aan de Voedselbanken.

Heb je een vraag over deze case?