Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid gaat voor circulaire kantoorinrichting

Interreg NSR ProCirc Pilot - circulaire inrichting van overheidskantoren

Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse Overheid kiest resoluut voor circulariteit met hergerbuik als strategie om de totale hoeveelheid gebruikte materialen te reduceren.

Binnen de verschillende overheden was, door de krimp aan werkplekken en het herinirchten van landschappen heel wat overtollig kantoormeubilair, maar ook vraag naar aangepaste materialen. Het Facilitair Bedrijf stelde vast dat er slechts op projectbasis uitwisseling gebeurde. Ze wilden het aanbod aan overtollig materiaal, zichtbaar maken en opwaarderen met het oog op optimaal hergebruik, eventueel mits refurbishment.

Het Facilitair Bedrijf maakte een inventaris op voor alle het overtollige kantoormateriaal van de verschillende afdelingen binnen de Vlaamse overheid. Zo werd het een stuk makkelijker om het een tweede leven te geven. 

"Het lijkt allemaal wat raar, maar het contract rond refurbishment dat de Vlaamse overheid recent afsloot, maakt het allemaal mogelijk: oude boekenkasten worden nieuwe zitblokken, bureelbladen worden tussenwanden en zelfs een oude sportvloer wordt gebruikt voor de tafelbladen in de lunchhoek. De Vlaamse overheid ondersteunt de circulaire economie en stimuleert het hergebruik van materialen in zijn gebouwen. Bij refurbishment van kantoormeubilair krijgen bestaande meubelen een tweede leven door ze te produceren met bestaande grondstoffen. Nadien worden ze opnieuw ingezet in een van de kantoorgebouwen. Het agentschap Facilitair Bedrijf heeft nu 2 raamcontracten afgesloten waardoor entiteiten van de Vlaamse overheid en lokale besturen vlot refurbished kantoormeubilair kunnen aankopen. Deze raamcontracten werden afgesloten met Nnof (Nearly New Office Facilities), een studiebureau met 22 medewerkers gespecialiseerd in duurzame werkplekinrichtingen, en met een ruime ervaring met refurbishment-oplossingen. Naast het (voor)studiewerk en de inventarisatie voert Nnof ook het refurbishen van het kantoormeubilair uit in de eigen vestiging in Vilvoorde."

Het Facilitair Bedrijf zet haar engagement verder binnen het North Sea Intterreg project ProCirc.

 

Het Facilitair Bedrijf

Sectoren Kantoorinrichting ›

Heb je een vraag over deze case?