Lighting-as-a-service bij stad Mechelen

ETAP verkoopt geen lampen maar licht om de stadskantoren te verlichten

Stad Mechelen was de eerste klant voor het lighting-as-a-service (LAAS) aanbod van ETAP. 

In een LAAS model worden geen lampen verkocht, maar licht. ETAP verzekert de stad Mechelen gedurende het contract van licht van goede kwaliteit. Zij blijven dus verantwoordelijk voor het goed functioneren van de verlichting en eventuele herstellingen of onderhoud.Hiervoor betaalt stad Mechelen dan op haar beurt een vaste vergoeding.

ETAP zet met dit project een stap richting circulaire economie. Het is in ieders belang, en niet in het minst van het bedrijf zelf, dat er zo duurzaam mogelijk met de lampen wordt omgesprongen. De verlichting die ETAP plaatst, maakt gebruik van de meest recente ledtechnologie, waardoor het energieverbruik met minstens 30% vermindert. ETAP engageert zich ook om bij beëindiging van een contract de verlichtinginstallaties een nieuwe bestemming te geven.

Het eerste gebouw van stad Mechelen is ondertussen voorzien van LAAS.  De drie overige gebouwen volgen eind december 2019. Na afloop van het huidige contract kan de stad kiezen om het al of niet te verlengen. Traject om tot dit resultaat te komen heeft in totaal twee en een half jaar geduurd. Het is een mooi praktijkvoorbeeld dat al internationaal werd opgepikt.

 

Stad Mechelen

Partners ETAP

Sectoren Verlichting ›

Heb je een vraag over deze case?