Zin in Noord - Kantoor 2030 - WTC I&II

De Vlaamse Overheid bouwt circulair

ZIN in No(o)rd. Dat is de naam van het innovatief bouwproject dat een herbestemming geeft aan de iconische WTC I en WTC II toren in de Brusselse Noordwijk. De Vlaamse overheid, die het kantoorgebouw zal huren, nam in haar aanbestedingsdossier specifieke circulaire criteria op. Vastgoedinvesteerder Befimmo en de architectenbureaus 51N4E, Jaspers-Eyers en l’AUC gingen daarmee aan de slag. Met een indrukwekkend resultaat. De kantoortorens uit de jaren '70 zullen niet gesloopt worden. Integendeel, ze worden beschouwd als materialenbank en worden met zorg gedemonteerd. Dit is het bouwen van en voor de toekomst.

VRT nieuws maakte er een knappe reportage over: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/11/17/circulair-bouwen-bouwafval-wordt-op-nooit-geziene-schaal-hergeb/

De bestaande gebouwen worden maximaal benut. De ondergrondse vloeren en de circulatiekernen blijven behouden, maar wat gesloopt wordt krijgt een tweede leven. In totaal betekent dit dat 62% van het huidige gebouw wordt hergebruikt of gerecycleerd. De afgebroken delen krijgen een nieuw leven. Zo wordt 30.000 ton van het gebroken beton gebruikt als gerecycleerd granulaat in het nieuwe beton en is het Cradle-to-cradle (C2C) gecertificeerd.

Download hier de volledige casestudy. (Engels)

Heb je een vraag over deze case?