Zonnige Kempen

Interreg NSR ProCirc Pilot - circulaire woningen

Zonnige Kempen is een sociale huisvestingsmaatschappij. Met hun project willen ze het potentieel aantonen aantonen van maximaal hergebruik van materialen. Daarom gaan ze 40 sociale woningen uit de jaren '60 grondig circulair renoveren. Daarbij wordt zowel het gebouw als het interieur aangepakt.

De materialen die worden verzameld tijdens de verschillende renovatie fases zal worden bewaard op de site tot het kan worden ingezet in een volgende fase. Door deze fasering, kan input en advies gevraagd worden van de verschillende projectpartners bij de verschillende stappen. De hoeveelheid gerecycleerd licht en zwaar materiaal zal worden vergeleken met de afbraak van het project Cardijnlaan in Booischot dat ook zal worden uitgevoerd door Zonnige Kempen. Dit project heeft hetzelfde tijdskader, zodat er duidelijke inzichten zullen worden verworven in de hoeveelheid materiaal dat kan gered worden van downcycling.

Daarnaast zal Zonnige Kempen 2 appartement bouwen met maximaal hergebruik van materialen en 3 woningen die gericht zijn ontwerp voor hergebruik van de nieuwe bouwcomponenten (waar hergebruik niet mogelijk is).

 Als deze nieuwe aankoopaanpak betere resultaten oplevert dan de gangbare methoden, zal het worden toegepast in alle openbare aanbestedingen. Zonnige Kempen zal deze ervaringen ook delen met andere sociale huisvestingsmaatschappijen.

 

Heb je een vraag over deze case?