We gebruiken hier een heel brede definitie van 'tools': alles wat je kan helpen bij het circulair aankopen en meten van de impact ervan.
De Europese wetgeving op overheidsopdrachten maakt het mogelijk om Life cycle cost (LCC) te gebruiken om de economisch meest voordelige inschrijving (MEAT) te bepalen.
Deze LCC kan bestaan uit de Total Cost of Ownership (TCO), kosten voor externaliteiten of een combinatie van beide.
Het is belangrijk om in de offerte aan te geven welke gegevens de bieders moeten aanleveren. Deze moeten met redelijke inspanning kunnen worden geleverd. Ook moet worden aangegeven met welke methode de LCC op basis van deze gegevens wordt berekend. Deze berekening moet gebaseerd zijn op objectief verifieerbare en niet-discriminerende criteria. Het kostenmodel moet kosteloos ter beschikking van de bieder staan
Deze indicatorenkaart sluit aan bij de circulaire ambitiekaart. Door relevante indicatoren te kiezen en op te volgen kan je de impact van je circulaire aankoop in kaart brengen. Het maakt ook duidelijk of je ambities realistisch zijn en, of er aanpassingen nodig zijn in een volgend bestek.
Idealiter word gemeten op deze momenten:
Als je voor deze indicatoren data nodig hebt van je leverancier (al dan niet via een derde partij), neem dit dan zeker op in je bestek.
Een standaard (of norm) omvat erkende afspraken, specificaties of criteria voor producten, diensten of werkwijzen. Standaarden kunnen vastgelegd worden binnen een bedrijf of consortium - of door een erkende standardisatie organisatie, zoals bijvoorbeeld ISO. Uiteraard heeft een standaard van een onafhankelijke partij meer waarde dan een eigen, interne standaard met het oog op circulair aankopen.
Een certificaat kan door een derde partij worden toegekend als een organisatie of bedrijf in overeenstemming is bepaalde standaard. Dit resulteert meestal in een productlabel dat wordt uitgegeven door de derde partij.
Hou er rekening mee dat het verkrijgen van onafhankelijke labels en certificaten vaak duur is. Door het te eisen in je bestek, sluit je misschien start-ups en KMO's uit. Terwijl dit vaak voorlopers zijn in de innovatie van circulaire producten en diensten. Je kan dit ondervangen door toe te laten dat het label pas wordt voorgelegd na gunning van de opdracht of door start-ups en KMO's uit te sluiten van de verplichting.
Op de Tools en platformen webpagina van Vlaanderen Circulair vind je een selectie van tools voor circulair aankopen.
Op de website van het Interreg NSR project ProCirc vind je video pitches over de MRA roadmap circulair aankopen, Madaster, GDCI e-learning, Co2 prestatieladder, PRP, de MVI criteriatool en Totem.