Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Circulaire aankooptools

Circulair aankopen vraagt een volledige andere kijk op het aankoopproces. Een grote uitdaging voor aankopers dus. In deze module wordt een kort overzicht gegeven van bestaande tools voor circulair aankopen.

 

Er zijn inmiddels heel wat tools op de markt voor circulair aankopen. Het is niet altijd eenvoudig om te bepalen welke tool het meest geschikt is voor jouw behoeften en wat je er precies mee kunt bereiken. We zetten er daarom enkele op een rij.

Criteriatools

Criteriatools werken inspirerend en kunnen aankopers ondersteunen om hun criteria op te maken. Het blijft wel belangrijk om zelf af te wegen wat er belangrijk is in jouw specifieke situatie en in dialoog te gaan met de markt, zeker als we innovatie willen stimuleren.
Gezien de tijd die nodig is om deze tools op te maken, bevatten ze immers per definitie niet de meest recente mogelijkheden op de markt.
De meest criteriatools werden ontwikkeld met het oog op duurzaam aankopen, maar we zien dat circulariteit hier steeds vaker in wordt geconcretiseerd.

Toolmatrix

Na intensief marktonderzoek selecteerden we 5 tools die beschikbaar en operationeel zijn en die onmiddellijk inzetbaar zijn om een circulaire aankoop te ondersteunen. Per tool stelden we een overzichtelijke fiche op waarin een overzicht wordt gegeven van de focus, de output, de data, de kostprijs, de betrouwbaarheid en complexiteit van deze instrumenten. Hieronder vind je de fiches. We bieden ook een vergelijkende matrix aan die je toelaat de tools eenvoudig tegen elkaar af te wegen.

Material Circularity Indicator

1. Material Circularity Indicator

MCI is een tool voor bedrijven die hun producten en organisatie meer circulair willen maken via de Material Circularity Indicator, een instrument dat een product scoort van 0-100 op basis van het niveau van circulariteit. Hoe hoger de score hoe hoger de circulariteit!

Steekkaart > website >

Optimal SCANS

2. Optimal SCANS

Optimal SCANS geeft inzicht en ondersteuning bij de aankoop van duurzame en circulaire producten én organisaties.

Steekkaart > website >

PRP - Pre Returnable Procurement Circular E-Procurement

3. PRP - Pre Returnable Procurement Circular E-Procurement

De online tool PRP® maakt circulair aankopen concreet door eisen en criteria voorop te stellen die tot meer circulair resultaat leiden.

Steekkaart > Website >

 

Circular IQ

4. Circular IQ

Softwaretool die organisaties ondersteunt om de duurzame en circulaire impact van producten én organisaties zichtbaar en transparant te maken.

Steekkaart > Website >

Ecochain

5. Ecochain

EcoChain is een tool die op basis van Activity Based Footprinting en levenscyclusanalyse de milieu-impact van producten in kaart brengt.

Steekkaart > Website >

Toolmatrix

Vergelijkende toolmatrix

In deze matrix geven we een overzicht van de verschillen en gelijkenissen tussen de 5 tools.

Download >